homeautós túrákfly & drivekörutaknászútnyaralj és láss!Premium selectionvízumkapcsolatrólunk

ÉRDEKESSÉGEK, HÍREK

Mágikus szerelmi praktikák

Eleink szerint  Luca-napi jóslásokból az eladó sorban lévő lányok megtudhatták, ki lesz a jövendőbelijük és mikorra várható a mennyegző.

Több szórakoztató módját is kitalálták ennek:

- a lányok a disznóól tetejét megkopogtatták, s ha a disznó csendben maradt, a kopogtató leány hamarosan férjhez ment. Ám ha a malacka röffentett, annyi évet kellett még várnia az igazira, ahányat szólt a jószág.

- mivel sütni sem lehetett, mert a hiedelem szerint Luca ráült a süteményre és az lapos lett, a furfangos lányok gombócokat főztek. Mindegyik gombócba egy fiú nevét írták, s amelyik leghamarabb feljött a víz tetejére, az abban lévő cédula rejtette a vőlegény nevét.

- 12 papírdarabra 12 férfi nevet írtak, amelyet belerejtettek a párnájuk huzatába. Luca napjától kezdődően Karácsonyig minden este elégettek egyet közülük egy gyertya lángjában, de nem szabadott megnézni, hogy mi volt beleírva. Az utolsó megmaradt papír, amelyet Karácsony estéjén szabadott kibontani rejtette a jövendőbeli nevét.

A népi hiedelem szerint ezen a napon semmit nem szabadott dolgozniuk az asszonyoknak, hogy jó legyen a következő évi termés. Nem szabadott semmit kölcsön adni, hogy nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön, tilos volt a varrás, nehogy Luca büntetésből bevarrja a tyúkok fenekét és így tovább. A középkorban a téli napforduló, azaz az év legrövidebb napja és egyben leghosszabb éjszakája december 13-ra esett és mint ilyen, mindig is mágikus nap volt a naptárban.

Azonban jóval a Gergely-naptár bevezetése előtt, a mesés arábiában az év leghosszabb éjszakáján Seherezádé varázslatos történettel láncolta magához Sahrijár királyt. Az uralkodó szíve összetört, amikor kiderült, hogy első felesége megcsalta, ezért a nászéjszakát követően 40 asszonyát végeztette ki. A birodalomból elmenekültek az eladó sorban lévő lányok, így a nagyvezér saját lányát adta a királyhoz. Sezerezádé boszorkányos fondorlattal, az izgalmas mesék segítségével  ezeregy éjszakán keresztül kötötte le a férfi figyelmét, aki ez idő alatt beleszeretett a lányba.

Mindennek az a tanulsága, hogy  talán megtartani az igazit jóval nagyobb feladat, mint megszerezni. Mivel ma épp Luca nap van és ilyenkor minden munka várhat, elgondolkodhatunk azon, hogy miként varázsolhatnánk el párunkat, amennyiben szeretnénk, hogy a szerelem ezeregy éjszakánál is tovább tartson.

A mi tippünk egy mesés marokkói utazás, ahol édes fűszerillat, fantasztikus kelmék és egzotikus ízek várnak. 

Ne várj arra, ami nincs!

A last minute-ek kora lejárt. Budapestről sehová, Bécsből is csak igen kevés helyre lehet eljutni charter járattal. De mit csináljanak azok, akik "jó-árasítani" szeretnék nyaralásukat?...

Mennyit eszik egy óriás?

Akár 200 éven át is hízlalhatja magát ez a bámulatos élőlény... Tömege a 300 kilogrammot is elérheti. De mennyit eszik egy nap?

A máltai nyúl

Máltán minden nyúl egy lábosban végzi...

Déli-sarki oázis

Látod itt balra ezt a négy pici sárga pöttyöt? Tudósok sátrai a Föld legdélebbi kontinensén, annak is talán legérdekesebb pontján, a sivatagban. Tényleg létezik sivatag az Antarktiszon?... Igen!

Autózás helyett vonatozhatsz is

Spanyolországon belül utazhatsz vonattal is, ha nincs kedved autózni. Gyors, kényelmes, és közben bambulhatsz is, nem kell az utat figyelni...

Gyógyító tenger

Ne elégedj meg az édesvizekkel! A tengernek gyógyító ereje van!Nálunk mindig találsz valami tengeri idegnyugtató ajánlatot, csupán pár órányi autózásra itthonról...

San Gimignano - az 5*-os látnivaló

Biztosan nem csalódsz bennünk, ha ránk hallgatsz és Toszkánában járva felkeresed San Gimignanot, a középkori kisvárost. A város már messziről elkápráztat, hiszen magas tornyai kilométerekről is jól láthatóak.

Kubai orvosság

A kultúra bölcsőjében, Európában még halvány fogalmunk sem volt arról, hogy mi fán - illetve bokron- terem a szivar, amikor a "primitív" karib-szigeteki őslakosok már több, mint ezer éve pöfékeltek.

Napelemmel működünk?

A téli depresszió, hivatalos nevén a szezonális hangulati zavar teljesen ismeretlen a 30. szélességi körnél "lejjebb" élők számára, mert ők még a téli hónapokban sem szenvednek a napfény hiányától...

Az utazók védelmezője

Vajon Szent Kristóf, az utazók védelmezője tényleg óriás volt? Nem tudjuk, még az sem biztos, hogy egyáltalán létezett... jó valakiben hinni és bízni, ha utunk során bajba jutunk, de inkább kössünk biztosítást....

Nincs élet sonka nélkül!

A serrano sonka a spanyol gasztronómia elengedhetetlen részét képezi. Elég borsos ára van, de megéri: már az illatával is jól lehet lakni. Hát még akkor, ha ropogtatsz hozzá egy kis vajas-fokhagymás kenyérdarabot is...

Hiszed vagy nem?

Gaeta, a bájos olasz kisváros hátborzongató titkot rejt. Egy hitetlen török kővé vált egy barlangban, ami ma is látogatható!

Herkules oszlopai

Zeusz emberfeletti erővel rendelkező fiának egy alkalommal meg kellett volna másznia az Atlaszt, de úgy vélte, egyszerűbb puszta kézzel szétnyitni a hegyet, így alakította ki a Gibraltári-szorost.

Kecskék és szüzek

A Grotta di Ispinigoli igazi misztikus hely: hajdanán kecskéket és szüzeket áldoztak itt a babonás punok!

Varázslatos Maya romváros

Elképesztő építészeti csoda: Chichén Itza egyik piramistemplomának árnyéka a tavaszi és őszi napéjegyenlőségkor egy templomból előkúszó kígyó alakját jeleníti meg!

Irány a Fények Városa!

Bár Josephine Bakert és banánszoknyáját már nem csodálhatjuk meg a Folies Bergére-ben, azért ha Párizsban jársz, az egész napos „ kötelező városnézés” után érdemes belevetni magadat a párizsi éjszakába. A Vörös Malom jelenlegi műsora, a Féerie.

A sarki fény

A sarki fény az északi és a déli féltekén egyaránt előforduló, különleges fényjelenség, de tévedés, hogy csakis a sarkkörök közelében látható. Nagyon ritkán máshol is előfordul, például Magyarországon is...

Provence-i nyár

Krúdy szerint, ha álmodban levendula illatot érzel, egy kedves élmény emlékét idézed fel. A dél-franciaországi Provence a levendulatermesztés igazi hazája - a dimbes-dombos vidéken hamar egy levendulatenger közepén találhatod magad!

Toszkánában Toszkán babot!

Nem mindig az a jó, ami drága, bonyolult és sokáig tart elkészíteni, hanem az is lehet fantasztikus, ami megmaradt, újrahasznosított és olcsó. A Toszkán dombok között vagy 40 különböző babfajta terem meg...

A LEGVONZÓBB VÖRÖS

Hozzáértők szerint a sangiovese nevű szőlő csak Toszkána szívében képes azt a szuper-minőséget produkálni, amiből jó bort lehet készíteni. Amikor megszavazták az évszázad 12 legszebb borát, az egyetlen olasz egy Brunello volt...

Szerelmesek találkahelye

Gondolnád, hogy ez a kőtorony akár 4000 éves is lehet? Ahhoz képest nagyon jól tartja magát, pedig semmiféle kötőanyagot nem használtak az építésekor, csupán a kövek egymásra nehezedő súlya tartja egybe az egészet...