homeautós túrákfly & drivekörutaknászútnyaralj és láss!Premium selectionvízumkapcsolatrólunk

Zöld-foki szigetek

Ha az Afrika nyugati partjaitól 450 km-re fekvő Zöld-foki-szigeteket pár szóban kellene jellemezni a következők jutnának először eszünkbe: fehér homokos, hosszan elnyúló tengerpartok, füstölgő vulkánok, buja hegyek és völgyek, bájos, érintetlen tájak. Valójában a szigetcsoport ennél jóval többet takar. A szigetek jellemzői a poros sivatagok, a macskaköves utcák, az egész évben kiváló 27-28 ºC feletti klíma, valamint a portugál örökséghez szervesen kapcsolódó kiváló borok, szomorú dalok is. De azért a szigetcsoport életérzésben talán már inkább Brazília előtere: a gyönyörű kreol bőrű emberek és a vad latin ritmusok már ezt jelzik. A szigetlakók, a „cabók” ereiben afrikai, portugál, mediterrán és latin vér keveredik.

Ez az a hely, ahova a munkában megfáradt utasainkat szívesen küldjük el egy szál könyvvel, hogy a kiváló szállodai színvonalat élvezve pár nap után feltöltődjenek, s olyan izgalmas programokon vegyenek részt, mint egy aktív tűzhányó megmászása, vagy egy katamarán-túra során palackorrú delfinek, kék bálnák, teknősök megfigyelése közvetlen közelről. Maga a szigetcsoport a könnyűbúvárok és a szörfösök paradicsoma. Cápák, mantaráják, cetek mellett több ezer féle színes hal társaságában búvárkodhatunk zavartalanul.

A számos sportolási lehetőség mellett említést érdemelnek a szigetcsoport változatos ételei. A nemzeti étel a cachupa, mely többféle babból, kukoricából, különböző húsokból, kolbászból, szalonnából, vagy halakból készített ízletes ragu. Emellett lakmározhatunk friss halakat, homárt, tonhallal töltött sült tésztát, majd leöblíthetjük ezt a sok ízletes ételt egy kis groggal, mely egy igazi cukornádpálinka.

A jelentősebb szigetekről röviden:

Szinte minden sziget más-más arculatot tükröz. A szigetcsoport 10 nagyobb szigete közül 9 lakott, 5 kisebb szigete lakatlan.

Sal:

A sziget egyik legmarkánsabb jegye a 350 napsütéses nap és az ehhez társuló viszonylag erős északkeleti passzát szél. Maga a sziget az itt található sólepárló-helyekről kapta a nevét. Két legfontosabb városa a déli Santa Marta, mely8 kmhosszú homokos partszakaszáról ismert, s mely egyben a szörfösök paradicsoma, valamint fővárosa Espargos. Ez a szigetcsoport legismertebb, s egyben turizmus szempontjából legkiépítettebb szigete. Lisszabonból közvetlen járattal kényelmesen elérhető.

Boa Vista:

Az ország harmadik legnagyobb szigete Boa Vista. A szigetcsoport legszebb tengerparti szakaszai találhatók a szigeten. Az, aki 18-20 kmhosszan elnyúló, nem túlzsúfolt, csodálatos, homokos tengerpartot keres Praia da Chave-n, vagy Praia de Santa Monica-n biztosan megtalálja. A 4000 főt számláló, 620 km²-nyi területű sziget az aktív kikapcsolódást kedvelők - a búvárok, a szörfösök és a homokdeszkások paradicsoma. A szállodasor mögött ugyanis már a homokdűne fogadja az ide látogatót, mely számos kiváló programot biztosít. A sziget magas színvonalú szállodai szolgáltatásokkal és saját repülőtérrel rendelkezik. A sziget Lisszabonból közvetlen járattal elérhető, de napi járat foglalható Salból (akár Praia érintésével is).

Sao Vicente:

A szigetcsoport északnyugati részén terül el, 227 km² területű. Fő kikötője Mindelo, mely egykor vulkanikus kráter volt. Sao Pedro partjai hatalmas hullámairól híres, mely számos neves szörfversenynek szolgál helyszínéül. Lisszabonból közvetlen járat repül a szigetre, emellett Sal és Boa Vista érintésével is elérhető a sziget.

Santo Antao:

Ugyan csak 16 km-re, 1 órányi távolságra fekszik Sao Vicente szigetétől, mégis egy teljesen más karakterű szigetet talál az ide látogató.2000 métermagas hegyek, számos fiatal vulkán és kaldera jellemzi a szigetet.

Santiago:

A szigetcsoport legnagyobb tagja a déli részen található. Legjelentősebb városa, egyben turisztikai központja Praia városa, mely talán a szigetcsoport leginkább afrikai hangulatú városa. Vulkanikus eredetű, szélcsendesebb sziget. Cidade Velha városa egyben a szigetcsoport legidősebb városa, az UNESCO Világörökség része. Lisszabonból közvetlen járat repül a szigetre, emellett Sal, Sao Vicente és Boa Vista is könnyen elérhető innen.

Fogo:

A sziget neve (tűz) arra utal, hogy itt található az ország egyetlen ma is aktív vulkánja. Szélvédettebb sziget, melyet fekete színű strandok jellemeznek.3000 métermagas hegycsúccsal bír.

A szigetcsoport éghajlata egész évben kellemes. Az esős évszak augusztus közepétől október közepéig tart, de ekkor is viszonylag kevés csapadék hullik. Az átlaghőmérséklet május és november között 29-30ºC, a víz hőmérséklete 26-28 ºC. A „leghidegebb” hónap 17-23 ºC-os átlaghőmérséklettel a február.

Utazás

A Zöld-foki-szigetekre, azon belül is Sal, Boa Vista, Sao Vicente és Santiago szigetére Lisszabon-on keresztül a TAP portugál légitársaság járataival juthatunk el közvetlen járattal. Érdemes Lisszabonban is megállni pár napra.

Az utazás időtartama

Lisszabonig 3 óra 50 perc, majd onnan 4 óra repülés

Időeltolódás

-2 óra

Vízum

Magyar állampolgároknak vízum szükséges, mely a helyszínen felvehető 25 €/fő ellenében.

Egészségügyi előírás

Nincs kötelező védőoltás.

Legjobb időszak az utazásra

egész évben

Időjárás

A szigetcsoport éghajlata egész évben kellemes. Az esős évszak augusztus közepétől október közepéig tart, de ekkor is viszonylag kevés csapadék hullik. Az átlaghőmérséklet május és november között 29-30ºC, a víz hőmérséklete 26-28 ºC. A „leghidegebb” hónap 17-23 ºC-os átlaghőmérséklettel a február.