homeautós túrákfly & drivekörutaknászútnyaralj és láss!Premium selectionvízumkapcsolatrólunk

ÉRDEKESSÉGEK, HÍREK

Mágikus szerelmi praktikák

Eleink szerint  Luca-napi jóslásokból az eladó sorban lévő lányok megtudhatták, ki lesz a jövendőbelijük és mikorra várható a mennyegző.

Több szórakoztató módját is kitalálták ennek:

- a lányok a disznóól tetejét megkopogtatták, s ha a disznó csendben maradt, a kopogtató leány hamarosan férjhez ment. Ám ha a malacka röffentett, annyi évet kellett még várnia az igazira, ahányat szólt a jószág.

- mivel sütni sem lehetett, mert a hiedelem szerint Luca ráült a süteményre és az lapos lett, a furfangos lányok gombócokat főztek. Mindegyik gombócba egy fiú nevét írták, s amelyik leghamarabb feljött a víz tetejére, az abban lévő cédula rejtette a vőlegény nevét.

- 12 papírdarabra 12 férfi nevet írtak, amelyet belerejtettek a párnájuk huzatába. Luca napjától kezdődően Karácsonyig minden este elégettek egyet közülük egy gyertya lángjában, de nem szabadott megnézni, hogy mi volt beleírva. Az utolsó megmaradt papír, amelyet Karácsony estéjén szabadott kibontani rejtette a jövendőbeli nevét.

A népi hiedelem szerint ezen a napon semmit nem szabadott dolgozniuk az asszonyoknak, hogy jó legyen a következő évi termés. Nem szabadott semmit kölcsön adni, hogy nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön, tilos volt a varrás, nehogy Luca büntetésből bevarrja a tyúkok fenekét és így tovább. A középkorban a téli napforduló, azaz az év legrövidebb napja és egyben leghosszabb éjszakája december 13-ra esett és mint ilyen, mindig is mágikus nap volt a naptárban.

Azonban jóval a Gergely-naptár bevezetése előtt, a mesés arábiában az év leghosszabb éjszakáján Seherezádé varázslatos történettel láncolta magához Sahrijár királyt. Az uralkodó szíve összetört, amikor kiderült, hogy első felesége megcsalta, ezért a nászéjszakát követően 40 asszonyát végeztette ki. A birodalomból elmenekültek az eladó sorban lévő lányok, így a nagyvezér saját lányát adta a királyhoz. Sezerezádé boszorkányos fondorlattal, az izgalmas mesék segítségével  ezeregy éjszakán keresztül kötötte le a férfi figyelmét, aki ez idő alatt beleszeretett a lányba.

Mindennek az a tanulsága, hogy  talán megtartani az igazit jóval nagyobb feladat, mint megszerezni. Mivel ma épp Luca nap van és ilyenkor minden munka várhat, elgondolkodhatunk azon, hogy miként varázsolhatnánk el párunkat, amennyiben szeretnénk, hogy a szerelem ezeregy éjszakánál is tovább tartson.

A mi tippünk egy mesés marokkói utazás, ahol édes fűszerillat, fantasztikus kelmék és egzotikus ízek várnak.