homeautós túrákfly & drivekörutaknászútnyaralj és láss!Premium selectionvízumkapcsolatrólunk

ÉRDEKESSÉGEK, HÍREK

Bretagne és az almafák

Kinek van kedve ilyen gyönyörű tavaszi időben dolgozni? … Ha időben kapcsolsz, még épp odaérsz az almafák virágzására Bretagne-ba. A francia partvidék már a középkor óta híres almatermelő, de miután az 1800-as évek végén a filoxéravész teljesen letarolta a gazdák megmaradt szőlőskertjeit is, rá kellett jönniük: ezen a vidéken bizony jobban megéri almát termeszteni, mint bármi mást. Az éghajlat ideális, kevesebb a földmunka és ha jól csinálják, szaporább a termés is… Persze a helybéliek már régebb óta főztek az almából almabort és abból párlatot, de a „Calvados” elnevezés csak 1790-ben vált hivatalossá. A legenda szerint a normann partoknál hajótörést szenvedett egy spanyol hadihajó, az El Salvador, ennek emlékére lett „Le Calvador” majd „Le Calvados” a terület neve. A párlat akár 30 féle almából is készülhet, az eljárás pedig a konyak készítéséhez hasonlítható. Elég gazdaságtalan, mivel a hordóban történő érlelés miatt jó sok elpárolog belőle – épp ezért a jófajta „calva” nem is olcsó mulatság. Azért egy szép bretoni kirándulás után nyugodtan megengedhetsz magadnak egy pohárral levezetésképpen.